Från att leva sin dröm till att starta en gemensam landsbygdsdröm.
Historien om Landsbygdsdröm går flera år tillbaka i tiden. För Roberts del till 2013 då hans intresse för de övergivna husen började med en utställning kring ödehus hur man kunde använda dem för att skapa livskraftig landsbygd. Passionen var ett faktum och 2016 startade han gruppen ”Jag räddade ett ödehus” på Facebook, en grupp som bara vuxit och vuxit och idag når över 25 000 medlemmar.
När Jennifer deltog i Bonde söker fru 2016 fick hon flera mejl från andra, ensamstående tjejer, som undrade hur hon orkade med livet på gården och hur hon lyckats flytta till en gård själv. Jennifers svar var ”jag orkar för att jag lever min dröm, jag hittar styrkan i jorden, bland djuren, i det lantliga livet.” Just den tanken blev senare, tillsammans med den likasinnade kollegan Karin Torstensson på Falkenbergs kommun, grunden till projektet ”Lev din dröm FBG”, där de båda inventerade ödehus och lyfte företagare på kommunens landsbygd med hopp om att fylla de tomma husen med nya och inflyttande företagare.
Pressbild från Falkenbergs projekt Lev din dröm, 2019. Foto: Linda Tengvall Projektet blev en succé och det var också då som Jennifer och Robert började få kontakt. Gemensamt för oss båda var att vi, i våra respektive jobb, kontaktades av flera produktionsbolag som ville göra tv om ödehusen. På var sin kant tyckte vi båda att idéerna inte riktigt stämde, och hur vi än vred på tankarna så passade det aldrig in i bolagens format.
I februari 2019 hördes Jennifer och Robert på telefon för första gången. Vi fann varandra omedelbums och började prata om hur vi tillsammans kunde samarbeta för att få igång ett spännande arbete där både landsbygden, ödehusen och drömmen om det lantliga livet kunde förenas och få den plats och uppmärksamhet vi var överens om att det borde få! Och nu står vi här och släpper Landsbygdsdröm - vårt drömprojekt! Det har varit ett intensivt år, med mycket möten via messenger, intensiva filmdagar, dörrar som öppnats och stängts, och fantastiska möten med människor på Sveriges landsbygder.
På vägen har vi fått med oss Theresia Sandahl som kom in i arbetet under hösten 2019. Theresia är även hon lantistjej med rötterna i Vetlanda och med landsbygdspassion, sin grymma kompetens inom digitala medier och foto är hon en given delägare i bolaget.
Vår fina logga har grafikern Eva Lind på FormAD i Kungsbacka gjort. Vi vill att den ska visa lekfullhet, värme och mycket av det vi tycker är viktigt i vårt projekt. Vi har också jobbat med duktiga fotografen Emma Nordström, som filmat och klippt flera av våra Landsbygdsdrömmar. I det fallet Landsbygdsdröm får luft under vingarna, vilket vi såklart hoppas,, står det redan ett antal personer precis utanför som vi hoppas kunna ta in i arbetet – allt för att lyfta såväl ödehus och landsbygden ännu högre, och se till att fler landsbygdsdrömmar förverkligas!
Vi hoppas ni ska uppskatta det vi gör! Vi vill göra detta tillsammans med dig som bor och verkar på landet, dig som äger ett hus du tror kan få ett nytt liv och inte minst med dig som drömmer om ett liv på landet!
Kontakta oss, tipsa och hör av dig med tankar, tips och annat du tycker vi ska veta!
Comments